Köröskosár

VEGYÉL HELYIT – EGYÉL HELYIT!
KÖRÖS KOSÁR – BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG BÉKÉSCSABÁN NEMCSAK BÉKÉSCSABAIAKNAK!

Sok-sok gondolkodás, apróbb kezdeményezés, megmozdulás és képzések után, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közösségeivel elhatároztuk, hogy összegyúrjuk azt, amink van – és lehetőséget teremtünk és megalakítunk Békéscsabán egy bevásárló közösséget, melyet Körös Kosár néven kereszteltünk el. A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc egyik formája. Más neveken: kosárközösségek, szatyor közösségek, batyu közösségek néven is hallhattátok. Újszerű, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni a mai kor üzleti világában.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket általuk ismert helyi termelőktől, illetve a vásárlással segítsük a helyben gazdálkodókat.
Tevékenységünkben próbáljuk összekötni a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával, segítjük a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, illetve önkéntesek bevonásával megszervezzük a rendeléseket és a termékek átvételét.
Az Körös Kosár alapvetően bizalomra építő, közösségi és a felelős gondolkodáson alapuló kezdeményezés mely a termelő és vevő által – az

 • egészséges táplálkozásért,
 • a környezet védelemért,
 • egy élhetőbb életért,
 • és a helyi gazdaság növekedéséért alakul.

Még alakulóban vagyunk, azonban a további részleteket, információkat a Natúrpark által szervezett közösségi találkozókon szeretnénk átadni, melyre szeretettel várunk benneteket!

GARAY ÉVA – „Zöld szív”

A KörösKosár beváráslóközösség közösségszervezője, kulturális közösségfejlesztő mentorként látom el a feladataimat.

A Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg diplomáimat. Ezt követően trénerként, szervezetfejlesztőként dolgoztam civil, nonprofit és profitorientált szervezeteben. Évekig felsőoktatásban majd felnőttképzésben tevékenykedtem és Európai Uniós pályázatokban vettem részt fejlesztőként, szakértőként és megvalósítóként.  Elkötelezett vagyok a csoportok, a közösségek fejlesztésében. Főszervezője számos helyi és Kárpát-medence szintű rendezvénynek, ebből adódóan teljes körű Kárpát-medencei kapcsolatrendszerrel rendelkezem.

Mottóm: „Az önző ÉN-ből a többletlehetőségeket hordozó MI felé közelítsünk…” – mert az összefogás, az együttműködés teremtheti meg az közös jövőt és segíti a kitűzött célok megvalósítását!”

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 30/405-0324,

 

GÉRUSNÉ HRABOVSZKI TÍMEA – „Zöld kéz”

5 éve dolgozok a Körösök Völgye Látogatóközpont munkatársaként. Ez idő alatt kordináltam a Látogatóközpontban működő Helyi Termék és Biopiacot. Tartottam a kapcsolatot a helyi termelőkkel, és én logisztikáztam a folyamatos megvalósítását.

Tapasztalatom szerint nagyon sokszínű, színvonalas termékeket készítenek a termelők. A KörösKosár közösségben a piacnak egy szervezettebb formáját szeretnénk biztosítani, ahol nekem a termelőkkel való kapcsolattartás lesz a feladatom. Én leszek a „zöld kéz”, aki kézben tartja a helyi termelőket.

Elkötelezettje vagyok a helyi gazdaság fejlesztésének, fontosnak tartom, hogy a helyi termelők megtalálják a vásárlóközösséget és értéket képviselve lehetőséget kapjanak, hogy megmutassák magukat, illetve a vásárlók és a termelők érdekei egymásra találjanak.

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 66/445-885

 

Gurbán Liviusz – „Zöld Lélek”

a KörösKosár közösségi programjainak koordinátora/ zöld szemléletformáló programjainak szervezője/ a KörösKosár mély zöld lelke/ közösségi programok – mélyzöld frakció

Visszatekintve egyenesen vezetett az utam egy fenntarthatósággal, környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezethez. Történelem szakos bölcsészként és kulturális antropológusként elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az egyéni és társadalmi jóllét kérdéseivel, valamint a lelki egészség témájával foglalkoztam különböző projektekben. Innen és persze saját élményeimből származik az a felismerés, milyen árat fizettünk azért, hogy elveszítettük a kapcsolatot a természettel és közösségeinkkel. Fő motivációm ezeknek a kapcsolatoknak az újraépítése.  Azt gondolom, hogy egy bevásárló közösség létrehozása mindkét irányba hat: egyfelől csökkenti a tömegtermeléssel járó környezeti ártalmakat, másfelől közösséget teremt, és utat mutat egyéb helyi problémák közösségalapú kezelésére.

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 66/445-885

 

Pócsi Gabriella – Zöldész

Több mint egy évtizede diplomáztam a Szegedi Tudományegyetemen geográfus és földrajz tanári szakokon és már akkor körvonalazódott, hogy vidékfejlesztéssel fogok foglalkozni. Kezdetben a tanyavilág, a zártkertek mindennapjai váltak kutatási témáimmá. Azonban az évek előrehaladtával gyakorlati oldalról kezdtem mindezzel foglalkozni, menedzsment, tervezés, szervezés, és végül a kistermelő tevékenységek, helyi termékek, helyi értékek váltak szakterületeim egyikévé.

Az évek során nemcsak szakmailag, de magánemberként is egyre fontosabb szerep jutott az életünkben az egészséges táplálkozásnak (közösségi kert tagság, háztáji kiskert kialakítása), melynek úgy vélem, egyik alappillére a helyi termék. Így nem is kérdéses, hogy örömmel látom el a KörösKosár csapatában a „Zöldész” szerepét, hiszen mind emberileg mind szakmailag elkötelezett vagyok a téma iránt. Hiszen itt a Körösök Völgye Natúrparkban ezáltal lehetőség nyílhat egy komplex, integrált táji szemléletű vidékfejlesztésre.

Mottóm: „Segítsük a helyi lakosságot, hogy ismét minél több helyi termékhez jusson és segítsük a helyi termelőt, hogy a hagyományos és az új értékesítési csatornákon keresztül meglelje célközönségét.”

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 30/237-3495

Közösségi találkozások

Tudáskosár – 2019. november 09.

Hasznos dokumentumok

I. Gurbán Líviusz: KörösKosár – kosár ami összeköt;

II. Rajzpályázat

  1. Óvodás korosztály – Vegyél helyi, egyél helyit! rajzpályázat 
  2. Esély Pedagógiai Központ, Sarkadi Általános Iskola SNI-s tanulói
  3. Általános iskola – felső tagozat 
  4. Általános iskola – alsó tagozat 

III. Sajtóközlemény

IV. Termelői Felhívás

V. Regisztrációs szándéknyilatkozat