Békés


Békés városa Békés megye közepén helyezkedik el, 10 kilométerre a megyeszékhelytől, Békéscsabától.

A város a Kettős-Körös bal partján fekszik, mely kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkező alföldi kisváros. A vízi, a kerékpáros és a lovas túrák kedvelői, a horgászat megszállottjai a vadászok, a gyógyulni és pihenni vágyók egyaránt megtalálják a számukra megfelelő lehetőségeket, programokat, a városban és környékén.

A település vonzáskörzetéhez tartoznak a közeli kis falvak is: Bélmegyer, Tarhos, Murony, Kamut.

 

Természeti látnivalók

Békés város jellegzetessége a nagy kiterjedésű fás, ligetes külső kertövezet, amely a lakóterülettel közvetlenül határos, és mintegy 3000 békési család háztartásának fontos bázisa. Főleg szilva- alma-, meggy-, cseresznye- és diófák, konyhakerti növények lelhetőek fel itt.

Nem véletlenül híres a Békési Pálinka, hisz alapanyaga a természetes és igen jó minőségű gyümölcs szinte minden kertben, és udvaron megtalálható.

A várost átszelő Élővíz- Csatorna, valamint a peremén átfolyó Kettős-Körös közelsége, hatása, és látványa szerves része a mai békési városképnek. A folyó vízszintjét az 1968-ban átadott békési duzzasztóval szabályozzák.

A környékre látogatók fő bázis helye lehet a Békés-dánfoki üdülő terület és tábor ahol olcsó szálláshelyek, vendéglátóhelyek, homokos szabad strand, ligetes camping, csónak-kikötő, kerékpár és kajak-kenu kölcsönzés, valamint információs pont található.

Érdekesség Ahogy a többi szomszédos városnak, úgy Békésnek is van egy gúnyneve. Ez a Madzagfalva. Ennek a népi elnevezésnek a gyökerei onnan származnak, hogy állítólag a várost egyszer körbe kerítették madzaggal az ?okosabb" helyiek. Azért, hogy azokhoz a más településen élőkhöz ne jusson el a harangszó, akik nem járultak hozzá a harangtorony megépítéséhez. Azóta a békésieknek többnyire van a zsebében egy darab madzag, a hova tartozásuk bizonyítása képpen....

A tájegységi tájszólás az í-zés, különösen az é hangok helyén (ennek értelmében Békés="Bíkís").

Az utóbbi 200 évben tucatnál többször fordult elő a térségben földrengés. Közülük a legjelentősebb pusztítást az 1978-as, a Richter-skála szerinti 4.5-ös erősségű rengés okozta, melynek epicentruma Békés volt.

Figyelemre méltóak a térségben a rétegvizek, mint ivóvízforrások.(ártézi víz) Nagyobb mélységben, pedig gyógyhatású meleg vizet is tártak fel a településen, amelyre gyógyfürdőt építettek. A gyógyvize a Hévízivel egyenértékű.

 

A Fürdő

Békés megye egyik legrégebbi gyógyfürdőjének vizét már 1943-ban hivatalosan is gyógyvízzé minősítették. Az alkálihidrogén-karbonátos és jódtartalmú hévíz kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, bizonyos nőgyógyászati bántalmak gyógyítására, illetve baleseti sérülések utókezelésére. Az utóbbi időszak, a fürdő állagának leromlásához vezetett, amit a 2009-es évben elkezdődött nagy felújítás próbál rangjához méltó állapotba hozni.

A városból kiépített kerékpár utak indulnak: Békéscsabára, Mezőberénybe, Muronyba.

 

Látnivalók

Református Templom:

Műemléki református templom. A copfstílusú épület mai formáját 1905-ben kapta. Az 1732-ben épült kisméretű téglatemplom állandó bővítése, alakítása eredményezte a mai külsőt. Orgonája az ország 2. legnagyobb református templomban lévő orgonája.

Római Katolikus Templom:

1795-ben barokk stílusban épült római katolikus templom. A szentély oldalán függő hatalmas festmény Jantyik Mátyás, békési születésű festőművész utolsó alkotása, de többek között Orlai Petrics Soma (Petőfi barátja, rokona) egyik képe is látható

Ortodox Templom:

Görög és örmény hívők számára épült ortodox Szent Miklós ortodox templom. Szép arányú épület, belsejében öttengelyes ikonosztáz épült. A képek elsőrangú mesterek művei, keretezésük a copfstílus naturális levél-virág koszorújából készült.

Egykori Zsinagóga - ma közösségi ház

Jantyik Mátyás Múzeum (Széchenyi tér 6.) 18. század végi barokk épület, volt gazdatiszti lakás.

Hírlevél

captcha 

naturparkok

 

szie banner

 

 

banner bikeplan

 

banner lischka

 

banner zoldulj

 

banner nea

 

liszi banner

 

banner crisper

 

banner nulla hulladek